Ερευνητές Εκτύπωσαν για Πρώτη Φορά ένα Ρομποτικό Χέρι με Οστά, Συνδέσμους και Τένοντες

Ρομποτικό Χέρι με Οστά



Ερευνητές του δημόσιου πανεπιστημίου ETH στη Ζυρίχη, σε συνεργασία με την αμερικανική startup Inkbit, κατάφεραν να εκτυπώσουν για πρώτη φορά ένα ρομποτικό χέρι με οστά, συνδέσμους και τένοντες. Πρόκειται για ένα σημαντικό άλμα προόδου στην τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, καθώς τα διάφορα μέρη του χεριού εκτυπώθηκαν ταυτόχρονα και όχι συγκολλημένα αργότερα.

Κάθε μέρος του ρομποτικού χεριού κατασκευάστηκε από διαφορετικό πολυμερές υλικό με διαφορετική μαλακότητα και σκληρότητα, χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική λέιζερ σάρωσης. Αυτή η τεχνική επιτρέπει στους εκτυπωτές 3D να δημιουργούν "ειδικά πλαστικά με ελαστικές ιδιότητες" σε ένα μόνο βήμα.

Αυτό ανοίγει νέες προοπτικές στον τομέα των προσθετικών, αλλά και σε οποιονδήποτε τομέα απαιτεί την παραγωγή μαλακών ρομποτικών δομών.




Βασικά, οι ερευνητές της Inkbit ανέπτυξαν έναν τρόπο εκτύπωσης πλαστικών που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να πήξουν, ενώ προηγουμένως αυτή η τεχνολογία ήταν διαθέσιμη μόνο για γρήγορο πήξιμο. Αυτή η υβριδική μέθοδος εκτύπωσης προσφέρει πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα προηγούμενα έργα με γρήγορη πήξη, όπως αυξημένη ανθεκτικότητα και βελτιωμένες ελαστικές ιδιότητες. Επιπλέον, η τεχνολογία επιτρέπει μια πιο ακριβή αναπαράσταση της φύσης, όπως φαίνεται στο προαναφερθέν ρομποτικό χέρι.

"Τα ρομπότ που είναι φτιαγμένα από μαλακά υλικά, όπως το χέρι που αναπτύξαμε, έχουν πλεονεκτήματα έναντι των συμβατικών ρομπότ από μέταλλο. Επειδή είναι μαλακά, υπάρχει μικρότερος κίνδυνος τραυματισμού όταν εργάζονται με ανθρώπους και είναι καλύτερα προσαρμοσμένα για την χειρισμό εύθραυστων εμπορευμάτων", γράφει ο καθηγητής ρομποτικής του ETH Zurich, Robert Katzschmann, στη μελέτη του.

Ρομποτικό Χέρι με Οστά, Συνδέσμους και Τένοντες



Η νέα τεχνολογία εξακολουθεί να εκτυπώνει στρώμα προς στρώμα, αλλά ένας ενσωματωμένος σαρωτής ελέγχει συνεχώς την επιφάνεια για ανωμαλίες πριν πει στο σύστημα να προχωρήσει στον επόμενο τύπο υλικού. Επιπλέον, ο εκχυλιστής και ο σκαλιστήρας έχουν αναβαθμιστεί για να επιτρέψουν τη χρήση πολυμερών που πήζουν πιο αργά. Η σταθερότητα μπορεί να ρυθμιστεί για τη δημιουργία μοναδικών αντικειμένων που ταιριάζουν σε διάφορους κλάδους. Η δημιουργία παρόμοιων με ανθρώπινα άκρα είναι ένα παράδειγμα χρήσης, αλλά και η κατασκευή αντικειμένων που απορροφούν θόρυβο και δονήσεις.

Η εταιρεία startup Inkbit, που συνδέεται με το MIT, βοήθησε στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας και ήδη έχει αρχίσει να σκέφτεται πώς να κερδίσει χρήματα από αυτήν. Η εταιρεία σύντομα θα αρχίσει να πουλάει αυτούς τους νεοφτιαγμένους εκτυπωτές σε κατασκευαστές αλλά θα προσφέρει επίσης σε μικρότερες επιχειρήσεις πολύπλοκα αντικείμενα που χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη