Ανασυγκρότηση σκληρού δίσκου. Τι είναι και δωρεάν πρόγραμμα.

Γιατί συμβαίνει ο κατακερματισμός, πώς βοηθάει η ανασυγκρότηση σκληρού δίσκου, και αν πρέπει να γίνεται σε SSD.



     Ο κατακερματισμός εμφανίζεται σε έναν σκληρό δίσκο, μια μονάδα μνήμης ή άλλα μέσα όταν τα δεδομένα δεν εγγράφονται αρκετά κοντά στη φυσική τους θέση στη μονάδα. Αυτά τα κατακερματισμένα, μεμονωμένα κομμάτια δεδομένων αναφέρονται γενικά ως θραύσματα.


    Η ανασυγκρότηση σκληρού δίσκου είναι η διαδικασία αποκαταστάσεως του κατακερματισμού ή της συγκέντρωσης αυτών των κατακερματισμένων αρχείων ώστε να βρίσκονται πιο κοντά, φυσικά, στη μονάδα δίσκου ή σε άλλα μέσα, επιταχύνοντας την ικανότητα της μονάδας δίσκου να έχει πρόσβαση στο αρχείο.


    Τι είναι τα θραύσματα αρχείων;

    Τα θραύσματα, όπως μόλις διαβάσατε, είναι απλώς κομμάτια αρχείων που δεν είναι τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο στη μονάδα δίσκου. Αυτό μπορεί να είναι κάπως παράξενο αλλά είναι αλήθεια.


    Για παράδειγμα, όταν δημιουργείτε ένα νέο αρχείο Microsoft Word, βλέπετε ολόκληρο το αρχείο σε ένα μέρος, όπως στην επιφάνεια εργασίας ή στο φάκελο Έγγραφα. Μπορείτε να το ανοίξετε, να το επεξεργαστείτε, να το αφαιρέσετε, να το μετονομάσετε, ό,τι θέλετε. Από τη δική σας οπτική γωνία, όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα μέρος, αλλά στην μονάδα δίσκου, αυτό δεν συμβαίνει.


    Ο σκληρός σας δίσκος πιθανώς αποθηκεύει τμήματα του αρχείου σε μια περιοχή της συσκευής αποθήκευσης, ενώ το υπόλοιπο αρχείο υπάρχει κάπου αλλού στη συσκευή, ενδεχομένως πολύ μακριά... σχετικά μιλώντας, φυσικά. Όταν ανοίγετε το αρχείο, ο σκληρός σας δίσκος συγκεντρώνει γρήγορα όλα τα κομμάτια, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το υπόλοιπο σύστημα του υπολογιστή.


    Όταν ένας σκληρός δίσκος πρέπει να διαβάσει κομμάτια δεδομένων από πολλές διαφορετικές περιοχές του δίσκου, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο σύνολο των δεδομένων τόσο γρήγορα όσο θα μπορούσε αν όλα είχαν γραφτεί μαζί στο ίδιο σημείο του δίσκου.


    Κατακερματισμός: Αναλογία

    Ως αναλογία, φανταστείτε ότι θέλετε να παίξετε ένα παιχνίδι καρτών που απαιτεί μια ολόκληρη τράπουλα. Πριν μπορέσετε να παίξετε το παιχνίδι, πρέπει να ανακτήσετε την τράπουλα από όπου κι αν βρίσκεται.


    Αν τα χαρτιά είναι διασκορπισμένα σε όλο το δωμάτιο, ο χρόνος που απαιτείται για να τα συγκεντρώσετε και να τα βάλετε σε τάξη θα είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι αν βρίσκονταν στο τραπέζι, όμορφα οργανωμένα.


    Μια τράπουλα απλωμένη σε όλο το δωμάτιο μπορεί να θεωρηθεί ως μια κατακερματισμένη τράπουλα, όπως και τα κατακερματισμένα δεδομένα σε έναν σκληρό δίσκο, τα οποία, ανασυγκροτηθούν, μπορεί να αντιστοιχούν σε ένα αρχείο που θέλετε να ανοίξετε ή σε μια διεργασία από ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα λογισμικού που πρέπει να εκτελεστεί.


    Γιατί συμβαίνει ο κατακερματισμός;

    Οι κατακερματισμοί συμβαίνουν όταν το σύστημα αρχείων επιτρέπει την ανάπτυξη κενών μεταξύ των διαφόρων κομματιών ενός αρχείου. Αν γνωρίζετε κάτι για τα συστήματα αρχείων γενικά, μπορεί να έχετε ήδη μαντέψει ότι το σύστημα αρχείων ήταν ο ένοχος σε αυτή την υπόθεση κατακερματισμού, αλλά γιατί;


    Μερικές φορές ο κατακερματισμός συμβαίνει επειδή το σύστημα αρχείων κράτησε πολύ χώρο για το αρχείο όταν αυτό δημιουργήθηκε για πρώτη φορά και, επομένως, άφησε ανοιχτές περιοχές γύρω του.


    Τα αρχεία που έχουν διαγραφεί προηγουμένως είναι επίσης ένας άλλος λόγος για τον οποίο το σύστημα αρχείων κατακερματίζει τα δεδομένα κατά την εγγραφή. Όταν ένα αρχείο αφαιρείται, ο χώρος που είχε προηγουμένως καταληφθεί είναι πλέον ανοιχτός για την αποθήκευση νέων αρχείων σε αυτό. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αν αυτός ο ανοιχτός πλέον χώρος δεν είναι αρκετά μεγάλος για να υποστηρίξει ολόκληρο το μέγεθος του νέου αρχείου, τότε μόνο ένα μέρος του μπορεί να αποθηκευτεί εκεί. Το υπόλοιπο πρέπει να τοποθετηθεί κάπου αλλού, ελπίζουμε, κοντά, αλλά όχι πάντα.


    Το να έχετε κάποια κομμάτια ενός αρχείου σε ένα μέρος, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται αλλού, θα απαιτήσει από τον σκληρό δίσκο να ψάξει μέσα από τα κενά ή τους χώρους που καταλαμβάνουν άλλα αρχεία μέχρι να μπορέσει να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα κομμάτια για να συγκεντρώσει το αρχείο.


    Αυτή η μέθοδος αποθήκευσης δεδομένων είναι απολύτως φυσιολογική και πιθανότατα δεν θα αλλάξει ποτέ. Η εναλλακτική λύση θα ήταν το σύστημα αρχείων να ανακατανέμει συνεχώς όλα τα υπάρχοντα δεδομένα στο δίσκο κάθε φορά που αλλάζει ένα αρχείο, γεγονός που θα έφερνε τη διαδικασία εγγραφής δεδομένων σε αδιέξοδο, επιβραδύνοντας όλα τα υπόλοιπα μαζί της.


    Έτσι, αν και είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι υπάρχει κατακερματισμός, ο οποίος επιβραδύνει λίγο τον υπολογιστή, μπορείτε να το θεωρήσετε ως ένα "αναγκαίο κακό" κατά μία έννοια - αυτό το μικρό πρόβλημα αντί για ένα πολύ μεγαλύτερο.


    Η ανασυγκρότηση σκληρού δίσκου είναι η σωτηρία!

    Όπως γνωρίζετε από όλη τη μέχρι τώρα συζήτηση, τα αρχεία σε μια συσκευή αποθήκευσης μπορούν να προσπελαστούν πολύ πιο γρήγορα, τουλάχιστον σε έναν παραδοσιακό σκληρό δίσκο, όταν τα κομμάτια που τα αποτελούν είναι κοντά μεταξύ τους.


    Με την πάροδο του χρόνου, καθώς εμφανίζεται όλο και περισσότερος κατακερματισμός, μπορεί να υπάρξει μετρήσιμη, ακόμη και αισθητή, επιβράδυνση. Μπορεί να το βιώσετε ως γενική βραδύτητα του υπολογιστή, αλλά, αν υποθέσουμε ότι έχει συμβεί υπερβολικός κατακερματισμός, μεγάλο μέρος αυτής της βραδύτητας μπορεί να οφείλεται στο χρόνο που χρειάζεται ο σκληρός δίσκος για να προσπελάσει το ένα αρχείο μετά το άλλο, το καθένα σε οποιοδήποτε αριθμό διαφορετικών φυσικών θέσεων στο δίσκο.


    Έτσι, περιστασιακά, η ανασυγκρότηση ή η πράξη αντιστροφής του κατακερματισμού (δηλαδή η συγκέντρωση όλων των κομματιών πιο κοντά μεταξύ τους) είναι μια έξυπνη εργασία συντήρησης του υπολογιστή. Αυτό συνήθως αναφέρεται απλώς ως ανασυγκρότηση σκληρού δίσκου.


    Η διαδικασία ανασυγκρότησης δεν είναι κάτι που κάνετε χειροκίνητα. Όπως ήδη αναφέραμε, η εμπειρία σας με τα αρχεία σας είναι συνεπής, οπότε δεν απαιτείται αναδιάταξη από την πλευρά σας. Ο κατακερματισμός δεν είναι απλώς μια αποδιοργανωμένη συλλογή αρχείων και φακέλων.


    Ένα εξειδικευμένο εργαλείο ανασυγκρότησης είναι αυτό που χρειάζεστε. Ένα τέτοιο εργαλείο ανασυγκρότησης είναι το Disk Defragmenter, το οποίο περιλαμβάνεται δωρεάν στο λειτουργικό σύστημα των Windows. Υπάρχουν όμως πολλές επιλογές τρίτων κατασκευαστών καλύτερες στη διαδικασία ανασυγκρότησης από το ενσωματωμένο εργαλείο της Microsoft.


    Η ανασυγκρότηση είναι αρκετά απλή για αυτά τα εργαλεία, απλά επιλέγετε τη μονάδα δίσκου που θέλετε να ανασυγκροτήσετε και επιλέγετε Defragment ή Defrag. Ο χρόνος που απαιτείται για την ανασυγκρότηση ενός δίσκου εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος του δίσκου και το επίπεδο κατακερματισμού, αλλά αναμένετε ότι οι περισσότεροι σύγχρονοι υπολογιστές και οι μεγάλοι σκληροί δίσκοι θα χρειαστούν μια ώρα ή περισσότερο για την πλήρη ανασυγκρότηση.


    Πρέπει να κάνω ανασυγκρότηση σκληρού δίσκου SSD;

    Όχι, δεν πρέπει να κάνετε έναν σκληρό δίσκο SSD, η ανασυγκρότηση SSD είναι χάσιμο χρόνου. Και όχι μόνο αυτό, αλλά με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η συνολική διάρκεια ζωής του δίσκου.


     Ένας σκληρός δίσκος στερεάς κατάστασης είναι ένας σκληρός δίσκος που δεν έχει κινούμενα μέρη. Οι SSD είναι ουσιαστικά υπερτροφικές εκδόσεις του αποθηκευτικού χώρου που χρησιμοποιείται στους δίσκους flash και στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές.


     Όπως ίσως έχετε ήδη καταλάβει, αν ένας δίσκος δεν έχει κινούμενα μέρη, και άρα τίποτα που να καταλαμβάνει χρόνο καθώς κινείται συγκεντρώνοντας όλα τα κομμάτια ενός αρχείου μαζί, τότε αυτά τα κομμάτια μπορούν ουσιαστικά να  να προσπελαστούν ταυτόχρονα.


    Δωρεάν Πρόγραμμα ανασυγκρότησης σκληρού δίσκου.


    Το defraggler είναι μια δωρεάν εφαρμογή με την οπαία μπορούμε να κάνουμε ανασυγκρότηση του σκληρού δίσκου του pc μας. Μπορούμε να κάνουμε ανασυγκρότηση δίσκου στα windows χωρις πρόγραμμα αλλά αυτό από ότι λένε οι κατασκευαστές του κάνει πολύ καλύτερη βελτιστοποίηση στο δίσκο από ότι η εφαρμογή των windows. Το έχει δημιουργήσει η ίδια εταιρεία που δημιούργησε και το ccleaner και αν κρίνω από αυτό τότε αξίζει..

    Προσωπικά που το δοκίμασα είδα πως εκτός από ότι μπορείς να κάνεις ανασυγκρότηση σε όλο το δίσκο μπορείς να κάνεις και μόνο σε ένα αρχείο η φάκελο. Ακόμα δείχνει θερμοκρασία και σε τι κατάσταση βρίσκεται ο σκληρός δίσκος
    Για να το εγκαταστήσετε ανοίγετε το αρχείο που κατεβάσατε διαλέγετε γλώσσα και πατάτε next. Στην επόμενη οθόνη από-επιλέξτε την αντικατάσταση ανασυγκρότησης των windows και πατήστε εγκατάσταση..

    Εφαρμογή ανασυγκρότησης σκληρού δίσκου
    Μόλις η μπλε γραμμούλα γεμίσει κάντε κλικ στο τέλος για να ανοίξει το πρόγραμμα. Μπορούμε να κάνουμε γρήγορη ανασυγκρότηση αν θέλουμε ανοίγοντας το βελάκι η απλα πατάμε το κουμπάκι για να ξεκινήσει.

    Ανασυγκρότηση δίσκου με το Defraggler



     Αν ο δίσκος είναι αρκετά κατακερματισμένος τότε θα πάρει αρκετή ως πολύ ώρα να τελειώσει την ανασυγκρότηση σκληρού δίσκου όπως άλλωστε και στα windows.

    Δημοσίευση σχολίου

    Νεότερη Παλαιότερη